Как изглежда миксът програмно правителство, който с нова сила се издига

...
Как изглежда миксът програмно правителство, който с нова сила се издига
Коментари Харесай

Защо експертно правителство не е добре за България

Как наподобява миксът " програмно държавно управление ", който с нова мощ се издига в класацията на предизборните пророчества? Голяма партия, която излъчва едни специалисти, които да са в сговор с други, посочени от Движение за права и свободи - и никоя от политическите сили не поема отговорност за каквото и да било експертно дело. Но това не е единственият проблем. 

Последният път, когато политиците ни пробутаха " програмен кабинет ", той си отиде скоропостижно - след избора на Делян Пеевски, тогава народен представител от Движение за права и свободи, за началник на ДАНС, и следения гърмеж на четвъртата в България банка, отворил дупка от над 4 милиарда лв..

" Програмното "  правителство е заблуда, също като фокуса с левитацията - тялото се подвига във въздуха, а в действителност лежи на опорен кол. Така е и с " експертния кабинет "  - виждаме хора с професионален опит и неразбираем интегритет, само че не и кой ги повдига. Поне не незабавно. През май 2013 например не беше ясно от чия квота влиза Данаил Папазов като транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски - тази на Движение за права и свободи или от " персоналната квота на Делян Пеевски ", както писа " Капитал ". Пет години по-късно, след договорката за Топлоелектрическа централа " Варна ", при която сдружение на Папазов купи централата, с цел да я съобщи след това в ръцете на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, към този момент е ясно. Нека забележим какво тъкмо не му е наред на програмното ръководство.

Първи проблем: подменя вота на гласоподавателите

Какъвто и да е вотът на гласоподавателите на 4 април, парламентарно показаните политически сили не могат да си измият ръцете с програмен кабинет. България, както и целият останал свят, се бори да овладее пандемията - и да изгради постковид стопанска система. Българската система на опазване на здравето демонстрира съществени недостатъци по време на рецесията от ковид и се нуждае от радикални промени.

Предстои утвърждение и осъществяване на Национален проект за възобновяване, както и планове по Зелената договорка на Европейски Съюз - най-амбициозният все още проект в света за преход към неутрална във връзка с климата стопанска система на цялостен един континент. В най-бедната страна членка на Общността този проект ще засегне и най-малко пет области, където се добиват въглища и се създава сила от въглища. Все още са нужни дейности в посока на действителна диверсификация, с цел да се приключи зависимостта от съветски газ, петрол и свежо нуклеарно гориво.

Наред с това България, която към този момент е в Механизма на обменните курсове (ERM II), прочут като " чакалнята за еврозоната ", си е сложила за цел да размени лв. с евро след три години - от 1 януари 2024 година. 

Това са провокации, които изискват ръководещи с способени екипи и интегритет, с цел да е ясно кои партии носят политическата отговорност за неуспехите (и лавровите венци за успехите). " Програмното държавно управление "  не е нищо друго с изключение на маскарад за безнаказаност. Коя партия от подкрепящите кабинета " Орешарски "  БСП и Движение за права и свободи пое отговорност за срутва на КТБ? Така се бяха стаили Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, а с тях и Съюз на демократичните сили, когато контрабандата на горива и нарушаванията на югоембаргото бяха процедура при " програмния "  кабинет на проф. Любен Беров...

Втори проблем: не прави никакви промени

Реформите постоянно болят и тъкмо по тази причина е нужна политическа мощ, която да обоснове нуждата от реализирането им, да ги извърши и да поеме отговорността за следствията. Така държавното управление на ОДС, ръководено от Иван Костов, извърши приватизацията и заплати цената за позволени неточности. Само че процесът на раздържавяване не търпеше повече отсрочване. Реализирането му беше условие, сложено и от МВФ, а доста държавни предприятия - като " Кремиковци "  и БГА " Балкан "  например, бяха докарани до разпродажба поради източване и неприятен мениджмънт.

Програмен кабинет не може да извърши каквито и да било промени, без значение в какво уверяват различни клакьори. За тях се изисква воля и обезпечена политическа поддръжка. Нима някой има вяра, че програмно държавно управление може да извърши правосъдна промяна, която да откри господство на правото? Впрочем, заради зависимости и порочни обвързаности такава не е по силите и на систематичните партии.

Трети проблем: извършва поръчки, не стратегия

В програмното държавно управление доста от назначените са натоварени с съответни поръчки, не с стратегии. През 2013 година арх. Калин Тихолов още не беше почнал да строи лятната обител на Ахмед Доган в Росенец, само че беше препоръчан за министър на капиталовото планиране и отдръпнат поради абсурда " Дюнигейт "  (В края на 2012 и началото на 2013 се оказа, че частна компания изгребва с машини пясъчни дюни в Несебър за строителство на жилищни здания. Законът за устройство на черноморското крабрежие не разрешава строителство върху пясъчни дюни.) Година по-късно в " Биволъ ", а след това и в други медии Калин Тихолов към този момент беше прочут като " архитектът на Движение за права и свободи ".

Емилия МилчеваСнимка: privat

Разбира се, съответни поръчения се свеждат и на държавно управление с явен мандат. " Няма връзка с девойката " / " Ще има в 12 я видях и получи скъпи инструкции "   - това са част от eсемесите, разменени сред някогашния към този момент хазартен необут, през днешния ден обвинен и дезертьор Васил Божков, и Vladi Goranov. Но ГЕРБ и Борисов понесоха вреди, когато кореспонденцията стана известна, а някогашният към този момент министър на финансите няма да се върне като лице в политиката.

А в един така наречен експертен кабинет на единодушието всеки министър ще е програмиран да извършва поръчките на тези, които са го чипирали като техен човек. Това му е и програмното.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР